Ключові проблеми та потреби дітей у різних ситуаціях війни: ситуативний аналіз, 3-й місяць війни

Третій місяць війни охарактеризувався все більшою окупацією територій Донецької та Луганської областей, а також укріпленням окупаційного режиму за сході та півдні країни. Окрім постійних обстрілів житлових будинків та цивільної інфраструктури, ми фіксуємо знущання над населенням багатьох міст та сіл, вбивства, викрадення, депортацію, розлучення з близькими, вербування та участь дітей у російській пропаганді.

На окупованих територіях наявна гуманітарна криза, не вистачає продуктів харчування, медикаментів, засобів першої необхідності, особливо страждають немовлята. Дітей позбавляють можливості покинути окупаційні населені пункти, отримати своєчасну медичну допомогу, проходити навчання в українських школах.

Через війну в Україні вже загинуло 238 дитини, понад 433 – отримали поранення різного ступеню тяжкості.

Пропонуємо вам звіт, який коротко описує ключові події третього місяця війни, пов’язані із становищем, проблемами та потребами дітей в Україні та закордоном. Окремо у цьому звіті ми проаналізували ситуацію із дотриманням права дітей на освіту.

Методологія заснована на аналізі статистики, даних з офіційних державних джерел та медіа-матеріалів. Також були проведені 15 інтерв’ю з вчителями, волонтерами та батьками в окупації та на територіях, де ведуться активні бойові дії, а також із сім’ями, які вимушені були переїхати до західних та центральних областей України та закордон.